Doorstromen
De SSgN heeft een systeem van geïntegreerde studiebegeleiding. Dat betekent dat mentoren en decanen jou begeleiden bij het maken van verantwoorde keuzes. In de onderbouw is er een aantal projecten en werk je toe naar je profielkeuze in klas 3. In de bovenbouw word je meer individueel begeleid bij het kiezen van een passend vervolg.
Maike Arts is decaan voor de bovenbouw mavo. Hélène van den Broek is decaan voor de bovenbouw havo/vwo. Arno Ebbers is decaan voor de onderbouw.
De decanen zijn te vinden in lokaal 1.31. Loop even binnen of stuur een e-mail of Teams-chat.
Doorstromen van mavo naar havo
Als je na je mavodiploma wilt doorstromen naar de havo op de SSgN dan zul je dat op tijd moeten aangeven. Om toegelaten te kunnen worden, moet je in ieder geval een zevende eindexamenvak in je pakket hebben. We willen ook graag met je kijken hoe haalbaar de havo voor je is.
Daarvoor doorlopen we een aantal stappen. Hoe dat in z’n werk gaat kun je in deze brief lezen. Als alle stappen zijn gezet en je van ons een advies hebt gekregen kun je bepalen of havo voor jou de juiste keuze is. Ga intussen ook zeker onderzoeken welke opleiding op het MBO bij je past.
Tijdpad aanmelding 4 havo
- Vóór 30 november: aanmelden voor infomiddag
- 3 december: infomiddag
- Vóór 12 januari 2025: aanmelden voor 4 havo
- Februari 2025: voorlopig advies
- Vóór 1 april 2025: aanmelden MBO
- 1 mei: definitief advies
- Vóór 7 juni: besluiten of je de overstap maakt
Doorstromen van havo naar vwo
Als je na je havo-diploma wilt doorstromen naar het vwo op de SSgN, zul je dat op tijd moeten aangeven bij je teamleider en decaan. We willen graag met je kijken hoe haalbaar het vwo voor je is.
Daarvoor doorlopen we een aantal stappen. Hoe dat in zijn werk gaat kun je in deze brief lezen. Hier vind je ook het inschrijfformulier. Als alle stappen zijn gezet en je van ons een advies hebt gekregen kun je bepalen of vwo voor jou de juiste keuze is.
Oriënteer je ook zeker op het HBO en ga onderzoeken welke opleiding bij je past.
Na je vwo of havo diploma?
Als je slaagt voor het vwo of de havo heb je een aantal mogelijkheden. Je kunt naar het HBO, naar de universiteit (WO) of een tussenjaar nemen. Wat je ook kiest, je zult je altijd op tijd moeten aanmelden en een studiecheck moeten doen. De decanen kunnen je hierbij helpen.
Voor het HBO en WO moet je vóór 1 mei zijn aangemeld. Dat moet je doen via Studielink.
Een aantal vervolgopleidingen heeft een beperkt aantal plekken (numerus fixus). Zij werken vaak met een zogenaamde ‘decentrale selectie’, een selectieprogramma dat per opleiding verschilt.
Voor opleidingen met een numerus fixus en/of een decentrale selectie moet je vóór 15 januari zijn aangemeld.
Hoe begin je
Een mooi startpunt voor je zoektocht naar een passende opleiding is de website studiekeuze 123 (zie ook overzicht hieronder). Hier vind je alle opleidingen, open dagen en een interessetest.
Gaan studeren
Elk jaar organiseren de decanen een ouderavond voor ouders van de examenklassen. Hierin krijgen de ouders informatie over studiekeuze, aanmeldingsprocedure en de begeleiding door de decanen. Vervolgens kunnen ouders ervaringen uitwisselen en krijgen zij handvatten om op een laagdrempelige wijze over studiekeuze te kunnen praten.
Na je mavo diploma?
Als je slaagt voor je mavo-diploma heb je een aantal mogelijkheden. Je kunt naar het MBO of doorstromen naar de havo. Wat je ook kiest, je zult je altijd op tijd moeten aanmelden. De decanen kunnen je hierbij helpen. Voor het MBO moet je vóór 1 april zijn aangemeld. Dat kan via de website van de gekozen opleiding. Een aantal MBO-opleidingen heeft een beperkt aantal plekken (numerus fixus). Hierbij geldt de volgorde van aanmelding. Voor het aanmelden bij een MBO-opleiding maak je een digitaal doorstroom dossier (DDD) in Intergrip aan. Je krijgt hierover uitleg van je decaan.
Hoe begin je?
Een mooi startpunt voor de zoektocht naar een passende opleiding is de website Kiesmbo.nl. Hier vind je alle opleidingen, open dagen en een interessetest.
Leerplicht
Jongeren tussen 16 en 18 jaar vallen nog onder de leerplicht zolang zij geen startkwalificatie hebben. Zij moeten volledig dagonderwijs volgen en mogen niet voltijd werken.
Wat is een studiekeuzecheck?
De studiekeuzecheck, of ‘matching’ is een manier om te controleren of de opleiding waar jij je voor hebt aangemeld wel écht bij je past. De check kan verschillende vormen hebben: een toets, een vragenlijst, een persoonlijk gesprek of een proefcollege. Het gaat erom dat jij erachter komt of er een match is tussen jou en de opleiding.
Nadat je aan de studiekeuzecheck hebt deelgenomen, krijg je een advies. Is het advies positief, dan past dat de opleiding bij je en zul je hem waarschijnlijk succesvol afronden. Krijg je een negatief advies, dan denkt men dat de opleiding niet goed bij je past en is de kans aanwezig dat je vroegtijdig stopt
Wanneer je je vóór 1 mei voor de opleiding hebt aangemeld, is het advies na de studiekeuzecheck niet bindend. Bij een negatief advies mag je dan toch met de opleiding starten. Het is dan wel verstandig om nog eens goed na te denken of de opleiding de juiste keuze is. Heb je je na 1 mei pas voor het eerst bij een opleiding aangemeld? Dan is het advies van de onderwijsinstelling wel bindend en kun je niet aan de opleiding beginnen.
Er zijn opleidingen zonder studiekeuzecheck maar met een selectieprocedure, zoals numerus fixusopleidingen, kunstopleidingen of kleinschalig intensieve opleidingen.
Bij particuliere opleidingen heb je geen recht op een studiekeuzecheck. Sommige particuliere opleidingen bieden wel een check aan. Controleer altijd bij de onderwijsinstelling zelf of ze een studiekeuzecheck aanbieden en wat de voorwaarden zijn.