Kosten en ouderbijdrage

De schoolkosten in het voortgezet onderwijs zijn de afgelopen jaren vaak in het nieuws geweest. Naast commotie over de hoogte van de kosten, zowel in de politiek als in de samenleving, blijkt er veel onduidelijkheid te zijn over de besteding en de opbouw van het bedrag aan schoolkosten dat bij ouders in rekening wordt gebracht. Vertegenwoordigers van ouders, schoolbesturen en schoolleiders in het land hebben samen een gedragscode ontwikkeld om te stimuleren dat scholen de schoolkosten transparanter maken en dat al het mogelijke wordt gedaan om de kosten zo laag mogelijk te houden. De SSgN houdt zich aan deze gedragscode. In dit hoofdstuk leest u meer over de kosten en de vrijwillige bijdrage.

Schoolboeken

Schoolboeken worden gezamenlijk gehuurd via het Leermiddelen Servicebureau. Ouders hoeven hiervoor niets te doen, de pakketten worden samengesteld op basis van het vakkenpakket van elke leerling. Leerlingen krijgen deze boeken gratis in bruikleen.

Vrijwillige ouderbijdrage

Aan alle ouders/ verzorgers van de leerlingen wordt per schooljaar een bijdrage gevraagd voor schoolkosten die niet door de overheid worden betaald.

De begroting voor de vrijwillige ouderbijdrage wordt elk jaar voor aanvang van het schooljaar ter instemming voorgelegd aan de oudergeleding van de medezeggenschapsraad. Onder de ouderbijdrage vallen, volgens de landelijke norm, de volgende kosten

(zie ook het schema Regels voor vrijwillige ouderbijdrage onder de tekst).

Verplichte kosten (Categorie 2)

Deze kosten zijn voor de ouders. Hierbij gaat het om kosten voor voorgeschreven persoonsgebonden materiaal dat langer dan een jaar mee gaat zoals een rekenmachine, schrijfmateriaal, sportkleding etc.

Kosten elektronische informatiedragers, zoals laptops (Categorie 3)

De school vraagt aan de ouders een laptop aan te schaffen, aangezien deze meerdere jaren mee gaat. Als ouders deze kosten, zoals in categorie 3 genoemd, niet kunnen betalen, dan kan er eventueel een beroep worden gedaan op Stichting Leergeld, zie bijvoorbeeld Leergeld Nijmegen

Als de ouder deze kosten niet wil dragen, zal de school voor een alternatief zorg moeten dragen.

Extra vrijwillige bijdrage (Categorie 4)

Voor activiteiten die niet door het ministerie of door subsidies worden bekostigd en buiten het verplichte onderwijsprogramma vallen, kan de school een vrijwillige ouderbijdrage vragen. Deze vallen onder de jaarlijkse vrijwillige ouderbijdrage van de school. Daarnaast zijn er ook activiteiten zoals uitwisselingen en reizen die door een beperkt aantal leerlingen worden bezocht. Om deze activiteiten te kunnen organiseren wordt ook een vrijwillige ouderbijdrage gevraagd. Hiervoor geldt dat ruim voorafgaand aan de activiteit bij de ouders wordt geïnformeerd of zij bereid zijn de vrijwillige bijdrage te voldoen. Voor al deze activiteiten geldt een vrijwillige inschrijving en daarbij geldt ook dat bij een onvoldoende percentage betalende ouders de activiteit helaas niet door zal gaan. Als ouders door omstandigheden een bijdrage niet of slechts gedeeltelijk kunnen betalen gaan wij daarover altijd in gesprek en zoeken naar een oplossing, de leerling zal daar nooit de dupe van worden.

Factureren per e-mail

Voor het innen van de schoolkosten maken wij gebruik van het digitale factureersysteem van WisCollect. Om de kosten zo laag mogelijk te houden worden de facturen via een directe link per e-mail aangeboden. Ouders komen via deze link in hun eigen omgeving en houden inzicht over hun eigen facturen.

Tegemoetkoming

Financiële redenen mogen nooit een belemmering vormen om mee te doen aan het onderwijs of activiteiten op de SSgN. Voor ouders met een klein budget is het mogelijk om ondersteuning te krijgen via hun gemeente. De regels kunnen per gemeente verschillen. Op de website vindt u meer informatie over de verschillende regelingen.

Laptop of device

Met ingang van het schooljaar 2023-2024 zijn we gestart met eigen laptops voor leerlingen voor de klassen 1j, 2j en 4 vwo. Als een leerling nog niet beschikt over een eigen laptop dan kan deze worden aangeschaft via school.

Meer informatie is te vinden op de website onder Laptop of device.

Voor de overige leerlingen is het handig als zij thuis beschikken over een computer of een laptop, met de volgende eisen:

  • toegang tot internet
  • camera en geluidsfunctie
  • Windows 10 of 11
  • Office 365 om te werken met Teams en OneNote. Deze licentie krijgen de leerlingen van school en hoeven zij dus niet aan te schaffen.

Op de SSgN werken wij met Windows 10.Het is gebleken dat leerlingen met een chromebook niet van alle functies gebruik kunnen maken. Wij raden het dan ook af om een chromebook aan te schaffen.

Gezinnen met een laag inkomen kunnen via stichting Leergeld een laptop aanschaffen. Kijk op onze website voor de regelingen.

Kluisje

Alle leerlingen krijgen vanuit de school een kluisje waarin zij extra boeken, gymspullen, jas of waardevolle voorwerpen kunnen bewaren. Bij verlies van een kluispas moet een nieuwe gekocht worden.

Schoolpas en schoolfoto’s

Bij de start van het schooljaar worden klassenfoto’s en leerlingfoto’s gemaakt.

De foto’s worden aan de leerlingen uitgereikt, zij kunnen zelf bepalen of zij deze foto’s, of een deel ervan, tegen betaling willen behouden. Tegelijkertijd wordt ook de schoolpas aangemaakt. Deze pas is verplicht voor elke leerling en geldt als identificatie voor het gebruik van computers en het lenen van boeken en andere faciliteiten binnen de mediatheek. Bij verlies van de schoolpas kan via de receptie een nieuwe worden besteld.

Lesgeld

Voor leerlingen tot en met 17 jaar is het onderwijs gratis. Leerlingen die op 1 oktober van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder zijn moeten lesgeld betalen. Het schoolgeld wordt geïnd via DUO.

Aansprakelijkheid

Vernieling of diefstal

De school stelt zich niet aansprakelijk voor schade door diefstal of vernieling.

De school houdt een registratie bij van alle gebeurtenissen op school zoals ongelukken, diefstal en vernieling. Bij diefstal en vernieling kunnen de ouders dit zelf opgeven bij hun eigen verzekeringsmaatschappij. Ouders kunnen zelf een extra verzekering afsluiten, waaronder ook mobieltjes, laptops en kleding zijn gedekt. Informatie hierover is te vinden op onze website onder Ouders/Kosten en ouderbijdrage.

Reis- en ongevallenverzekering

Alle leerlingen worden aan het begin van elk schooljaar collectief door de school verzekerd tegen ongevallen. Daarmee is het risico van schade door lichamelijk letsel gedekt onder de volgende omstandigheden:

  • op de kortste afstand gedurende de reis van huis naar school en terug, – tijdens de lessen,
  • tijdens uitstapjes binnen Nederland, die onder begeleiding van de school plaatsvinden.

Voor reizen naar het buitenland is een aparte verzekering afgesloten.

Bij een ongeval tijdens schooltijd moeten ouders of verzorgers zo snel mogelijk de schooladministratie daarvan in kennis stellen.