Het belang van internationalisering

De SSgN wil jou voorbereiden op een plaats in de maatschappij. Deze maatschappij wordt steeds internationaler. Daarom beginnen wij vanaf de brugklas met projecten over Europa.

Het kernpunt van internationalisering is om je vertrouwd te maken met Europa, je voor te bereiden op jouw Europese burgerschap en jouw blik te verruimen door de samenwerking met jouw Europese partners in klas 3. Met elkaar reizen we naar een stad in Europa en maken daar kennis met leerlingen van een van onze partnerscholen. Je kunt je verdiepen in andere talen, culturen en gewoonten. Internationalisering draagt in hoge mate bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

In klas 4 wordt deze ontwikkeling voortgezet met het meerdaagse project Cross your Borders dat is gericht op het wereldburgerschap en ontwikkelingsproblematiek.

Daarnaast worden er voor 5 vwo cultuurreizen georganiseerd, en krijgen leerlingen uit 6 vwo de kans om deel te nemen aan een reis naar CERN. Voor alle eindexamenklassen staan stedenreizen op het programma.

Exchange: Finding your voice

Centraal bij internationalisering staan de jaarlijks terugkerende uitwisselingen in de derde klas. Het project Finding your voice wordt met meerdere partnerscholen uit Europa tegelijk beleefd. De leerlingen van deze partnerscholen komen ca. 10 dagen als gast naar Nederland, na enkele weken volgt een tegenbezoek waarbij je in een gastgezin in het buitenland mag verblijven.
Voor het Nederlandse deel van dit project is een speciaal Engelstalig vakkenpakket samengesteld.

Junior Ambassadors

In klas 3 worden leerlingen geselecteerd als Junior Ambassador. Zij doen gedurende het jaar mee met een internationaal project en andere activiteiten, samen met de overige Juniors in binnen- en buitenland.

SSgN en Europa

Europa heeft een enorme invloed op het leven van alle Europeanen. Maar liefst 50% van onze wetgeving wordt in Brussel besloten. Voor jongeren is het dan ook nodig om te beseffen welke invloed dit heeft op hun eigen leven en hun toekomst. Vandaar dat de SSgN al sinds de start betrokken is bij het European Parliament Ambassador School Programme.

Met onze Junior Ambassadors brengen wij jaarlijks een bezoek aan Brussel, naast een aantal andere door het Europees Parlement georganiseerde jongerenbijeenkomsten.

Met onze 4e klas leerlingen (mavo, havo en vwo) volgen wij een dag het programma van ProDemos in Den Haag. Ook neemt jaarlijks een groep leerlingen deel aan het Euroscolaprogramma in Straatsburg.

European Ambassador School

Het lesprogramma voor het European Parliament Ambassador School (EPAS) programma is speciaal ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs. Het doel van het programma is ook om de politieke vaardigheden van leerlingen te stimuleren. Zij zijn immers de toekomstige stemmers. De deelnemers nemen kennis van hoe de Europese democratie werkt en ontwikkelen hun vaardigheden met betrekking tot Europees burgerschap, zij kunnen richting geven aan de toekomst van Europa.

Sinds de start van programma werkt de SSgN nauw samen met het Europees Platform en heeft mede vorm gegeven aan een aantal lesmodules.